Hexmastery
(400×400, 57 kb JPEG)
De flesta bilderna här har tillbringat mer tid i POV-Ray än i Photoshop. Visserligen arbetar jag mycket mer med Photoshop, men det mesta jag gör där är smått, enkelt och/eller tråkigt - förvisso användbart, men kanske inte det man i första hand vill visa upp.

Så därför gjorde jag den här bilden. Bakgrunden är det viktigaste: den består av en mängd gradienter i olika lager, hopsatta i olika lägen (Ljusare, Multiplicera osv.) och sedan färglagda, en version i lila, en i mörkblått. Bokstäverna, elden och stjärnorna renderades i varsin scen och lades in. Det hela tog ungefär två timmar.

POV-Ray (#include lensflare), Photoshop

 
Futhark: Stöng


(Varierande bild- och filstorlekar)
En vikingatida gård, en del av Futhark-projektet.

En rendering från denna scen (0xsupper.jpg, 800x600, 193kb) kom på 27:e plats bland 67 bidrag i IRTC - inte så fantastiskt kanske, men det var första gången jag deltog.)

Detta är en någorlunda realistisk rekonstruktion av en verklig vikingatida gård på södra Island. Klicka här för att läsa mer och se bilder från platsen (jämför med den tidigaste av mina scener). Den är bara "någorlunda" realistisk eftersom jag bara hade fragmentariska mått och uppgifter och därför fick gissa det mesta efter förmåga.

Att se hur en scen växer fram är alltid intressant. Stegen mellan scenerna är ibland större än vad man kan tro; det höjdfält som utgör golv och väggar har jag t.ex. gjort om ett antal gånger :-/

Gå till Futhark för att gå runt i huset. Så småningom skall man även kunna röra sig utomhus; ännu återstår det mesta.
En hygglig grabb som heter Jaime Vives hjälpte mig att komma igång med elden.

POV-Ray (#include link), sPatch, Photoshop

 
Futhark: Kista
(476×405, 38 kb JPEG)
I Futhark så försvinner tyvärr en hel del detaljer i de små suddiga JPEG-bilderna. Kistan t.ex., den får man aldrig se så här.

Jag har försökt efterlikna riktiga fynd så väl jag kunnat. Förebilden i det här fallet är en bred kista funnen på Osebergsskeppet.

POV-Ray, Photoshop

 
Hexmaster
(640×480, 90 kb JPEG)
En något tidigare version av Hexmasters logotyp. Latinet iddes jag inte med utan byttes mot en fras på svenska alt. engelska, i övrigt är det inga direkta skillnader. Bokstäverna i guld är i typsnittet Merlin. Den runda grunkan är ett astrolabium, tror jag (man kan skymta ett par planeter); den betyder inget särskilt men jag gillar den runda formen och komplexiteten. Färgskalan, svart-blått-guld, är jag nöjd med, även om jag är lite bättre på att följa den på min engelska sida.

POV-Ray (#include galaxy), Photoshop

 
Svart hål
(640×480, 124 kb JPEG)
Ett svart hål ser definitivt inte ut så här; snarare är det en bild av hur jag skulle vilja att det såg ut.

En fläck i grått/svart utsattes för bl.a. Virvel-filtret i PS för att användas som höjdfält. Sedan tog jag två kopior av bilden, tillämpade Relief i motsatta riktningar och färgade dem rött resp. blått, och använde som textur på virveln. Färgerna ser kanske ut som om de kommer från ljuskällor men det gör de alltså inte.

För att kunna se stjärnorna genom virveln fipplade jag först med transfer- och filter-värden, men gav sedan upp och gjorde den speglande. Nebulosan renderades separat för att inte reflekteras den med.

POV-Ray (#include galaxy), Photoshop

 
Hexmasters domän
(542×467, 33 kb JPEG)
Ett exempel på hur enkla tekniker kan användas. Höjdfältet är gjort med Photoshops Moln-filter, på den har lagts text i Courier, rendera med en enkel markdimma, klart.

POV-Ray, Photoshop

 
Fyr
Animation
(640×480, 22 kb JPEG)
Detta är en bild från en animation, den finns som Quicktime (363 kb) och GIF (89 kb).

Ön är Orust. Fyren är en symbol som de använder ibland; och trevligare symbol att rendera har jag svårt att hitta.

Quicktime-versionen har bättre kvalitet och inte bara rent tekniskt, det är en senare version av animationen där jag tycker att jag fick till vattnet bättre.
Notera att lensflare (Chris Colefax') inte alls bryr sig om ifall ljuskällan är skymd eller inte, istället varierar ljusstyrkan linjärt (blev faktiskt bättre än en sinus-beroende).

POV-Ray (#include lensflare)

 
Orust
(800×600, 48 kb JPEG)
Ännu en mycket enkel scen, men en av de bästa bakgrundsbilder jag haft.

POV-Ray

 
StrapatS
(640×480, 75 kb JPEG)
StrapatS är ett svenskt fanzin om levande rollspel som är så utmärkt att jag inte kunde låta bli att göra den här bilden.

Not, tumnageln är en tidigare version, jag brydde mig inte om att ändra den. Jag vet inte hur gummiankan kom med.

POV-Ray, Rhino

 
Tjörn om vintern
(800×600, 96 kb JPEG)
En snölykta vore väl ett käckt, närmast trivialt, föremål att rendera... Pyttsan... Hur ser en snölykta ut, egentligen? Hur många lager med hur många bollar, små eller stora, med varierande eller konstant storlek? Problem som man aldrig tidigare behövt befatta sig med - när det är på riktigt är det ju bara att smälla ihop en.

Till slut bestämde jag mig för att fyra lager med 8-8-8-6 snöbollar i gradvis minskande storlek var bäst. Notera gärna texturen, mjukare än den skrovliga, isiga marken.

Ön är Tjörn, Sveriges sjätte ö. Snölyktan ligger mitt över Kållekärr, mäter ca. 1,8 km i diameter och är ungefär lika hög. Bollarna vid basen är 300 meter i diameter och väger, beroende på hur hårt kramade de är, 5-10 miljoner ton styck.

POV-Ray

 
Tjörn om sommaren
(800×600, 96 kb JPEG)
Viss sommarblöta vill man inte vara utan.

POV-Ray

 
Planeten Tjörn
(640×480, 27 kb JPEG)
Det här halvklotet pryder fortfarande sin plats på sidan All världens Tjörnbor. Det är så här världen ser ut, egentligen.

POV-Ray

 
Hexmaster Island

(320×200, 8-17 kb JPEG)
Här är några av de 196 bilder som tillsammans utgjorde Hexmaster Island, en förlaga till det som jag nu utvecklar under namnet Futhark (och som är betydligt mer krävande, på alla sätt). Eftersom jag mest bekymrade mig för själva spelsystemet så lade jag inte särskilt mycket tid på miljön, vilket syns nog så väl.

Varje "vy" finns i fyra versioner: morgon, dag, kväll och natt. Morgon och kväll blev bäst, mitt på dagen blev ljuset lite platt och tråkigt och natten är ganska ofta helt kolsvart (fast fyrljuset blev OK). De fyra första bilderna visar samma vy vid de fyra tidpunkterna.

De följande två visar den enda byggnaden på ön, en mässingsigloo (jag ville, som sagt, inte jobba med den särskilt mycket).

Sist en av mina favorit-bilder: den uppgående solen, med blänk och allt. Och så en typisk bild av Hexmaster Island nattetid: svart.

POV-Ray (#include lensflare), Photoshop

 
N.E.E.
(429×411, 23 kb JPEG)
Den här skickade jag till Netscape, fick dock aldrig något svar :-) Och "Communicator necesse est" har inte samma stuns så något mer tillfälle lär det inte bli.

Bakgrunden är den enda gång som jag fått verklig användning för den s.k. "black hole"-funktion i turbulens som finns i POV fr.o.m. version 3.

POV-Ray, Photoshop

 
Tjörn året runt
(640×480, 54 kb JPEG)
Två renderingar med nästan samma scen. Hopsatta i Photoshop med Tjörns kommunvapen. En av mina absoluta favoriter, ur design-synpunkt.

POV-Ray, Photoshop

 
En droppe i havet
(640×480, 38 kb JPEG)
Tjörn i en vattendroppe gjorde jag när det var dags att presentera de nya VA-taxorna.

POV-Ray

 
Orust by night
(420×360, 36 kb JPEG)
Orust by night - kan det bli bättre?

...Det kanske det kan, men vad gör man inte för sitt jobb...
Observera att ljusen följer tätorter och vägar.

Photoshop

 
Viele Grüße
(400×300, 47 kb JPEG)
Under sommaren 1998 hade Orust turist-sida vykort som man kunde skicka till folk. Den här bilden är ett bra exempel, inte bara för att jag gillar enkelheten utan även för att det är den enda bild jag gjort med tysk text.

POV-Ray, Photoshop

 
Fyra årstider
(640×480, 47 kb JPEG)
Började som ett aprilskämt, tjänstgör numer som länk till en väderkamera på Tjörn (http://welcome.to/weather.tjorn).

Som ganska många av mina tidiga bilder gör den sig bäst i liten skala. Vattnet ser inte bra ut.

POV-Ray

 
Tjörn utan ö
God Jul
(800×600, 150 kb JPEG)
Snölyktan som jag tjatar om ovan gjordes ursprungligen för den här scenen.

POV-Ray, Photoshop

 
Tjörn utan ö
(400×255, 37 kb JPEG)
"Tjörn utan ö" = www.tjorn.se. Vattnet är inget vidare men idén passar raytracing perfekt.

POV-Ray

 
email: info@hexmaster.com