Tillbaka till Hexmasters mjödsida
 

Det finns många recept på mjöd. Detta är ett sådant, nämligen det som Gyllene Hjortens mjöd görs efter. Det kan säkert vara ett bra grundrecept att experimentera vidare ifrån.

Börja med att gå till en butik för öl- och vinsatser. Där köper du, förutom det uppenbara som du säkert redan har, dvs. en dunk med jäsrör och en hävert, något som kallas för Oechslemätare [utt. 'oeksle']. Det är en mätare som används för att bestämma sockerhalten i vinmust eller mjödmäsk. Så köper du en jästsats innehållande vacuumtorkad vinjäst, jästnärsalt och jäststopp samt klarningsmedel. Köp även ett rengöringsmedel (någon form av soda), och rengör allt som du kommer att använda med det. När du planerar ditt honungsinköp kan du räkna med att det går åt ca. 1/2 kg honung till varje liter mjöd.

Jäsning

Sätt en rejäl gryta på spisen. Fyll den till en tredjedel med vatten och rör sedan under sjudning i honung tills grytan är full. Skumma av. Häll honungslagen i en stor hink, eller direkt i dunken.

Blanda i kallvatten tills blandningen har fingertemperatur och mät sockerhalten med Oechslemätaren. När din dunk är full och allt är klart skall du ha en sockerhalt på 65 Oechslegrader. Blanda honungslösning och fyll på med mer vatten till dess att du nått fram. Mät med jämna mellanrum så att du inte hamnar snett. När dunken är fylld, spara ett utrymme motsvarande 10% av dunkens volym, låter du lösningen svalna till dess att den håller rumstemperatur. Lös då jäst, jästnärsalt och eventuellt om det finns en påse enzym i ett glas vatten. Häll detta i dunken. Sätt dit jäsrör och vänta ca. två veckor. Dunken skall stå något så när varmt och dragfritt. Har du kalla golv bör du ställa dunken en bit upp, på några brädbitar eller en pall.

Efter två veckor mäter du sockerhalten. Den kommer då att ha sjunkit och du noterar aktuellt värde, vad det än är. Sedan tar du fram grytan igen och sjuder ny honungslösning. Låt den svalna, varpå du häller i lite i taget och mäter till dess att sockerhalten stigit 20 grader från det värde du noterat.

Låt det sedan stå tills det slutar jäsa. Vanligtvis tar det ytterligare 4-6 veckor. Ha inte för bråttom. Du kan kontrollera sockerhalten när du tror att det är färdigt. Den skall normalt hamna på ca. - 5, dvs den svarta skalan.

Klarning & efterbehandling

När du bedömer att jäsningen tagit slut skall du tappa om mjödet så att du blir av med bottensatsen. Därefter löser du jäststoppet i lite vatten och häller i. Ägna den närmaste veckan åt att skaka kraftigt flera gånger per dag. Du måste skaka ur all kolsyra för att mjödet skall bli klart och gott.

När kolsyran är borta tillsätter du klarningsmedlet och låter dunken stå ca 1 vecka. Därefter tappar du om så att du blir av med bottensatsen. Om mjödet inte är klart som källvatten, låter du det stå ännu 1 vecka och tappar om. När du är nöjd sötar du upp mjödet med honungslösning till 10 Oechslegrader. Låt därefter mjödet klarna på nytt. Det skall inte spela någon roll för smaken, men det ser trevligare ut om mjödet är klart. En kvalitetshöjande åtgärd är att filtrera mjödet genom kiselgurfilter. Filterapparat och filter köps på vintillbehörsaffären. Filtreringen kan ta lite tid, men ger dig garanterat ett mjöd klart som källvatten.

Lagring & övrigt

Skaffa glasflaskor att tappa upp ditt färdiga mjöd i. Tro mig, mjöd blir godare om det kommer ur en korkförsedd glasbutelj än om det kommer ur en PET-flaska, eller en plastdunk.

Var noga med rengöringen!

Du kommer att upptäcka att bara någon månads lagring i flaska kommer att ta bort den lite tunna och vattniga smak mjödet kan ha då det kommmer ur dunken.

Naturligtvis blir ett bra mjöd bättre ju längre man lagrar det. Alla kanske inte tycker att det är godare, lika lite som en okunnig uppskattar de fylliga smakerna av ett riktigt gammalt vin, men tro mig, bättre blir det. Det mognar och utvecklar sin fulla smak efter något år. Ett alternativ till efterbehandling är att lagra det på ekfat en tid. Hur länge beror helt på fatets storlek och ålder. Prova!

En annan efterbehandling är kryddning. Här finns lika många kryddningar som mjödbryggare. Mitt råd är att du provar dig fram om du är nyfiken. Personligen tycker jag att det är mycket spännande och lärorikt att brygga rena honungsmjöd. Det går att få fram förvånansvärt olika smaker genom att välja honung och lagringstider m.m.

Ett sista råd, ha inte bråttom! Skaka ur kolsyran och låt det klarna. Mjöd är inget hastverk, det är ett konstverk, ett njutningsmedel!



Hexmaster.