Tjorust-Telegrafen

Gubbholmen (T-T) --- Tjorust När-Televisions populära serie har nu nått halvtid, därest en just så stor andel deltagare fått lämna Kletholmen för att få vara som folk igen, eller åtminstone få äta ordentligt utan att bli filmade hela tiden.

- I tävlingens början hade vi ett Gubbholmen-inspirerat röstningssystem, där de odugligaste åkte ut först, berättar lekledaren Kalle Kavat. Nu tillämpar vi ett omvänt system, vilket ger en mer Gåstol-liknande effekt.

Att befolkningen på de nämnda holmarna diskuterat en stämning av televisionsbolaget för idéstöld vill han dock inte kommentera.

(En resumé i sammandrag för de ev. läsare som inte "hängt med": Bosse tycker att Lena är bra, men inte Karin. Anna litar på Erik och Kajsa, men inte på Muhammed. Den tillbakadragne Erik förtror sig bara åt Lena, men hon litar mer på Sven. Kajsa tycker om Bosse men inte Erik. Sven är mest med Karin men föredrar i hemlighet Muhammed. Kan inte Muhammed komma till berget får berget komma till Muhammed. Karin, Bosse och Kajsa smider planer mot Lena, som är den vinnande typen, men går kanske Sven bakom ryggen på Anna och försöker rösta bort Erik? Eller är det Muhammed och Karin som försöker få med sig Erik, så att de kan rösta bort Sven och Lena? Vill Anna bli av med sig själv? Eller är det Kalle Kavat som till sist utnyttjar en okänd paragraf och vinner alltihop? För vem vill bli kvar med honom?)

Viktigare är än de påfallande färglösa intrigerna torde det faktum vara, att Expedition Hermansson, såsom varande ett televisionsprogram med monumental popularitet -- och något populärare än ett populärt televisionsprogram får man leta efter -- genererat ett antal s.k. avsnurrnings-effekter i det verkliga samhället.

Bortröstningssystemet har sålunda flitigt studerats av omorganisationskonsulten Kalle Karbon, som säger sig ha fått flera uppslag till nästa större omorganisation av den kommunala verksamheten, vilken han förutspår kommer att inledas under 2000 eller allra senast våren 2001.

Vidare har ansvariga för skolorna på Tjorust konstaterat att undernäring verkligen minskar mobbningstendenserna på ett påtagligt sätt. Liknande försök har visserligen pågått i skymundan sedan åratal tillbaka, men nu planerar man ett kliniskt utvärderingsprojekt på Rönnesunds skola (som ju ändå balanserar på rationaliseringens rand), där eleverna under vårterminen 2000 skall utfodras med tre matskedar kokt ris och en illa stekt räka eller motsv. dagligen, något som man hoppas skall ge även de buffligaste översittarna alltför lite energi för att plåga sina spensligare kamrater, och lugnare lektioner dessutom. Huruvida de senare föredrar bristsjukdomar och ev. svältdöd skall bli föremål för en enkät som inom kort skickas ut till berörda målsmän.