Tjorust-Telegrafen

Skärån (T-T) --- Sedan den större majoriteten i kommunnämndens fullmäktigeenhet nu presenterat sitt rykande färska budgetförslag, är det inte bara ovanligt många punkter som skiljer sig från deras förra d:o, utan även en som knappast kan betraktas som annat än sensationell.

(Det här telegrammet är ganska långt, så ev. läsare med koncentrationssvårigheter gör nog bäst i hoppa över det - ni kommer ändå inte att orka er igenom.)

- Anser vi att privatiseringssträvandena nu bör ta steget fullt ut, säger kommunalrådet Jan-Tomas Bråkenfrans och pekar på en passus i budgetförslaget.

- Vi har nämligen beslutat privatisera själva politiken, säger han. Har den ju länge nog dväljts inom den offentliga sektor vi rent allmänt är skeptiska till, och vi kan ju inte samtidigt kritisera det offentliga och utgöra en del av detsamma, det begriper ju till och med en förstagångsväljare, understryker han.

Enligt förslaget skall de politiska partierna bolagiseras. Aktierna skall i första hand tillfalla partimedlemmarna, och i andra hand erbjudas allmänheten till ett marknadsmässigt pris. Får ett parti igenom ett förslag som sparar pengar, tillskrivs inbesparingen partibolaget ifråga.

- På detta vis kan ju allmänheten dra direkt nytta av politikernas påfund, vilket torde vara nära nog världsunikt, berättar Bråkenfrans med påtaglig stolthet.

Naturligtvis gäller även det omvända; läggs ett förslag fram som kostar pengar, tillskrives utgiften partibolaget ifråga, något som kan kräva ett godkännande av styrelse eller t.o.m. ägare, med allt vad det kan innebära av omständliga bolagsstämmor och, vad värre är, minskad eller rentav utebliven utdelning. Vi torde därför kunna se fram emot en betydligt större mängd förslag av självfinansierande karaktär än vad som hittills varit fallet, något som är nog så lägligt emedan ju ett påbud utgått för samtliga kommuner i hela riket att utgifterna under det kommande budgetåret icke få överstiga inkomsterna, eller att inkomsterna icke få understiga utgifterna, vilket som kommer först.

Bråkenfrans kan redan nu förutse vissa konsekvenser som privatiseringen kan få.

- Vissa nämndenheter, i synnerhet den sociala, har visat en påfallande oförmåga att fatta inkomstbringande beslut. Inom vårt parti har vi svårt att se, hur vi skall kunna stödja förslag som innebär att åtskilliga miljoner rinner ur bolagskassan utan utsikt till annan återbäring än åldringarnas tandguld; vi har ju ändå ett ansvar inför våra ägare. Finnes ju förvisso möjligheten att rekonstruera den kommunala verksamheten som så, att de förlustbringande verksamheterna lägges i en för ändamålet bildad dotterkommun, där de kan generera goda avdragsmöjligheter för de vinstbringande d:o; men det gäller ju likafullt, att det finns någon vinst att dra av.

Förslaget har redan väckt uppmärksamheter i flera kommuner, i regionen såväl som annorstädes. Exempelvis har representanter från Stenungsund med illa dold upphetsning konstaterat, att utgifter av representationskaraktär med privatiserad politik inte längre är av allmänt intresse utan endast en fråga för styrelser och bolagsstämmor, något som Bråkenfrans håller med om men helst inte vill gå in på. Han poängterar hellre den utveckling som det nya systemet kommer att föra med sig.

- Det politiska livet kommer att vitaliseras i aldrig förut skådad grad; vad är en tvåkammarriksdag eller allmän rösträtt mot detta? I en inte alltför avlägsen framtid kan man tänka sig, att beslutsfattare till- och avsätts efter partibolagens resp. börskurser, istället för att krångla till det med tråkiga allmänna val; se där en demokrati i god, marknadsorienterad anda!

Presstopp

Telegrammen rasar i skrivande stund in med kommentarer från övriga partier, och här på red. kan vi konstatera att upphetsningen över de möjligheter som öppnats endast dämpas av harmsenhet över att man inte kommit på idén själva, och att båda är på god väg att döljas av det bolagstaktiska rävspel som utan tvivel kommer att ersätta det politiska d:o som hittills dominerat den därtill avsedda scenen.

Sålunda lyckas centerpartiet (som inom kort kommer att heta Centria) att samtidigt kritisera och hylla förslaget, vilket väl antyder att åtminstone vissa politiska värden kommer att förbli opåverkade. Socialdemokraterna förklarar att även om bolagisering strider mot alla deras grundläggande principer så är det inte värre än sådant man gjort sig skyldiga till tidigare, och att SAPAB snart kommer att vara ett faktum - kanske kommer man även att lägga ett fientligt bud på Vänsterpartiets blivande oekonomiska förening? Moderaterna försöker att höja kursen på Moderates-aktien genom att, helt omotiverat, slänga in ordet "Internet" på tre ställen i sitt pressmeddelande, och Folkpartiet liberalerna erbjuder rabatt på medlemsavgiften fram till börsintroduktionen av PPL AB i form av optioner på densamma; se där den kommande framtiden i ett nötskal!

Några partier skall naturligtvis vara märkvärdiga: Andres Röstbom från Folkviljans Bästa urskiljer sig som vanligt från mängden, och konstaterar endast att eftersom förslaget innebär en förändring så kommer man att rösta mot det. Även Mahatma Västergök från Miljöpartiet har antagit en tjurig attityd, och skickar ett telegram med en mängd långa ord som vi skall delge vår ev. läsarkrets så fort vi hunnit slå upp dem, men andemeningen är lika tydlig som negativ.

(Ja, det blev ett väldigt långt telegram det här, det ser vi nu, och vi ber den ev. värderade läsekretsen om ursäkt, vana som ni har blivit vid korta, rappa telegram; å andra sidan kan man ju anse, att de som läst ända hit rimligtvis borde skylla sig själva.)