Tjorust-Telegrafen

Bräckleby (T-T) --- Bräckleby hembygdsmausoleum i Bräckleby bidrar avsevärt till Tjorusts attraktionskraft på den turistiska kartan dymedels sitt öppnande av en friluftsutställning, där stenåldersmänniskor framleva sina liv, tillverka sina verktyg, slakta sina byten och meddela sig med såväl varandra som den ev. besökande allmänheten med gutturala språkljud.

Det hela är, såvitt T-T:s utsände kan bedöma, fullständigt trovärdigt, något som förmodligen har sin förklaring i att det icke är fråga om något falsifikat utan faktiskt helt äkta stenåldersmänniskor, framdragna ur ett av Tjorusts mer efterblivna hörn, där de levt ända till våra dagar utan att väcka någon uppmärksamhet, bortsett från några badgästrelaterade incidenter som nu fått sin, som det heter, naturliga förklaring.

- De fåtaliga tjorustbor som stött på bosättningen har trott dem vara badgäster, och vilsegångna badgäster har trott dem vara tjorustbor, vilket torde förklara hur de kunnat leva såpass isolerade såpass länge, berättar antroprotolog och folklivsforskare Palle Paleocen.

Den s.k. tjorustmänniskans placering i människans utvecklingsträd, där man kan följa vår tillblivelse från en liten dum råttliknande krabat till våra dagars kloka och ädla människostam, är ännu inte helt klarlagd, men kommer givetvis att bli föremål för en lång serie lika givande som blodiga akademiska debatter. Hr Paleocen förtydligar dock att det inte rör sig om den på sin tid så berömda felande länken:

- Nej, möjligen felande, men absolut ingen länk.

Homo Tjorustensis i närbild

Sedan den ovan återgivna tjorustmänniskan vederbörligen förevigats, insisterade
den på att erhålla en kopia av bilden, något som småningom urartade till ett initialt
verbalt och strax därefter handgripligt gemäng, ur vilket vår fotograf, som just
avklarat den för pressfotografer numer obligatoriska kursen i kampsport, klarade
sig riktigt bra, åtminstone bättre än kameran, och definitivt bättre än filmen.